X
GO

Jaarverslag 2017

Zoals in het verslag over het eerste halfjaar gemeld, willen wij ons meer gaan concentreren op kinderen die, goed begeleid en met steun van de ouders middelbaar onderwijs kunnen volgen.  Het basisschool onderwijs is in principe gratis en als de leiding van de openbare school het geld van de overheid goed besteed krijgen de kinderen ook een maaltijd op school. De extra kosten voor basisschool onderwijs zijn nog altijd ongeveer € 50,-. Voor sommige ouders is dit bedrag te hoog en daar blijven we onze ondersteuning geven.

Voor de privé scholen, zoals Jardin de Amor en Esperanza de Vida, zullen we de kleine gezonde maaltijd op school blijven steunen, omdat voor deze scholen de overheid geen bijdrage geeft.

Het afgelopen jaar hebben we 48 kinderen een studiebeurs voor de basisschool kunnen geven.

Voor het middelbaar onderwijs konden we 23 kinderen ondersteunen. In de loop van het jaar is daar nog één student in Alotenango bij gekomen.

Maaltijden konden wij verstrekken aan ruim 100 kinderen in Santa Maria (Jardin de Amor) en 225 kinderen in Alotenango (Esperanza de Vida).

Additioneel hebben we een deel van het salaris van 2 leraren gegeven, om het onderwijs mogelijk te maken. De overheid eiste vanaf 2017 dat ook voor onderwijskrachten op de privéscholen het  minimum loon met extra gezondheidsverzekering en 13e maand, als salaris werd uitbetaald. Een gerechtvaardigde eis, die voor de privé scholen een extra last betekende. Het salaris voor een leerkracht ligt in Guatemala op dit moment op ongeveer € 5.500,-  per jaar.

In de loop van het jaar heeft een leerling op de middelbare school afgehaakt, omdat zij er voor  koos om met een man van 46 jaar samen te gaan wonen. Zij is nu weer thuis bij haar moeder en verwacht in augustus de baby. Dat is ook Guatemala. We gaan wel proberen of zij de studie weer op kan pakken, maar makkelijk zal dat niet gaan. Scholen nemen geen kinderen aan, die in verwachting zijn. Thuisstudie lijkt een mogelijkheid. Als dit meisje weer gaat studeren zullen we haar weer in het programma opnemen.

Voor 10 studenten hebben we een donateur gevonden om directe steun aan een leerling te geven over een periode van ongeveer 5 jaar. Onderstaand 6 van de gesponsorde leerlingen.

        

 

Dankzij de extra giften van veel donateurs en een aantal stichtingen konden we ruim 200 voedselpakketten samenstellen en uitreiken ter gelegenheid van Kerstmis.

Uiteraard zijn de families u zeer dankbaar. Zo konden zij met iets extra’s een fijn feest vieren.

                  

Julio jr in Santa Maria                       Juan Manuel en Tom met “onze” studenten uit Alotenango 

  

 

Kerstpakketten in Santa Maria de Jesús. De kleding van de Mayas blijft bijzonder en kleurrijk.

 

De steun aan Fatima en Genesis, uit het gezin van Sonia hebben we begin 2017 gestopt vanwege slechte schoolresultaten in 2016. Zij zijn opnieuw gestart op een andere school. Na 2 goede rapporten hebben ze weer in ons programma opgenomen onder de controle van Corazon de los Niños.

 

Genesis en Fatima

Een stevig gesprek doet soms wonderen.